energieausweis_480.jpg

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

Certificaat bij verkoop of verhuur van een pand

In 2008 werd het Energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw.

Er werd een nieuw EPC gelanceerd in januari 2019. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.


Wat moet u doen als u uw woning te koop of te huur wil stellen?

Zolang u over een geldig EPC beschikt, hoeft u geen nieuw EPC te laten opmaken. Uw oude EPC blijft sowieso tien jaar geldig. Als u vanaf januari 2019 een EPC laat opmaken, dan zal dit automatisch het vernieuwde EPC zijn.

Heeft u geen (geldig)  EPC, dan moet u nog steeds een erkende energiedeskundige type A contacteren. Die zal de woning inspecteren en een EPC opmaken met behulp van een software die door het VEKA ter beschikking wordt gesteld. De lijst met erkende energiedeskundigen type A vindt u op  http://www.energiesparen.be/epcparticulier.

Verplichte melding van EPC-informatie in advertenties - vermijd boetes KLIK.

Energiedeskundige Erkend door het VEKA - Erkenningsnummer EP09497

Sinds 1/1/2021 is er een EPC-label premie van toepassing. lees meer hierover op Vlaanderen.be en Energiesparen.be

 

KEURING ELEKTRISCHE INSTALLATIE EN OF BRANDSTOFTANK

Naast het opmaken van het EPC kunnen wij u ook, naar aanleiding van de verkoop van uw onroerend goed, een keuring aanbieden van uw elektrische installatie en/of brandstoftank.

Keuring van de elektrische installatie en of brandstoftank (bij verkoop)

Naast het opmaken van het EPC bieden wij ook de keuring van de elektrische installatie en brandstoftanks aan in samenwerking met een extern keuringsorganisme.

Bij de verkoop van een woning moet een geldig keuringsattest van de elektrische installatie worden voorgelegd. Indien het bestaande attest ouder is dan 25 jaar of niet voor handen is, dient een nieuw te worden opgemaakt. Dit keuringsverslag moet niet noodzakelijk positief zijn om de verkoop te laten doorgaan. Het geeft de nieuwe eigenaar een beeld van de gebreken aan de installaties van de woning. Het is dan wel aan de koper om binnen de 18 maanden de nodige maatregelen te nemen om de elektrische installatie in regel met het AREI te brengen.