top of page
Onze bestelwagen en aanhangwagen

FAQ

Hier geven we extra nuttige informatie over...

FAQ: FAQ

Wanneer je klikt op de links hieronder wordt er een anders tabllad geopend in je browser en wordt er een sway geopend. Een Sway is een online app van Microsoft Office waarmee we presentaties kunnen kelen. Het afsluiten van het tablad volstaat om terug te keren naar deze pagina.

Asbestinventaris

 

Wat is asbest?

Asbest verwijst naar een groep van zes natuurlijk voorkomende mineralen met een vezelachtige structuur. Dit materiaal, bekend om zijn uitstekende kenmerken, werd veelvuldig ingezet in de bouwsector. Het biedt onder meer voordelen zoals duurzaamheid, isolatievermogen, slijtvastheid, brandwerendheid en kostenefficiëntie. Vanaf ongeveer 1945 tot in de jaren '90 was asbest een populaire keuze, met meer dan 3.500 verschillende toepassingen. In België werd het gebruik van asbest in 2001 officieel verboden. Asbest werd veel gebruikt in bouwconstructies, zoals in gevels, maar ook in systemen en afwerkingsmaterialen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn golfplaten, dakleien, ondervloeren, vensterbanken, tapijten, rioolbuizen en isolatiemateriaal voor leidingen, om er maar een paar te noemen.

De risico's van asbest zijn te wijten aan de minuscule vezels die niet met het blote oog te zien zijn. Het inademen van deze fijne asbestvezels kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder levensbedreigende aandoeningen zoals asbestose, mesothelioom en longkanker.

Privé rioleringsstelsel

Wat moet het AS-BUILT RIOLERINGSPLAN bevatten > KLIK

De opdrachtgever zorgt dat hij in het bezit wordt gesteld van een as-builtplan van de rioleringsinstallatie. 
Plaats ter hoogte van de rooilijn specifieke "huisaansluitputten" tussen je privé-installatie en de openbare riolering. Dat helpt je later om vlot je eigen stelsel te ontstoppen mocht dit nodig zijn. Zie de richtlijnen van de rioolbeheerder.
Aansluitputten moeten toegankelijk zijn, plaats deksels niet onder gras, oprit, paden, beplanting, …

Wanneer er putjes ter hoogte van de rooilijn ontbreken, kan de installatie niet worden gekeurd.

Meer over de REGENWATERPUT > KLIK

  • Is een regenwaterput verplicht?

  • dimensionering van de regenwaterput

  • hoe onderhouden

  • koppelen twee of meerdere putten

De overloop van de regenwaterput wordt afgevoerd naar de infiltratievoorziening. Dat afgevoerde water is meestal wel vrij van bladeren en zand. Anders is het met het water dat wordt afgevoerd van verharde oppervlaktes zoals, terrassen, oprit, inrit, … dit water kan zand bevatten en wordt beter afgevoerd naar de infiltratievoorziening via een zandvanger. Zo voorkom je dat het zand in de infiltratieput komt.

Voor aanvraag omgevingsvrguning vanaf oktober 2023 is men verplicht om een infiltratie installatie bovegronds te voorzien.

Wat is het doel van een INFILTRATIEVOORZIENING > KLIK

Een vergunning of melding voor de bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie of de aanleg, heraanleg of uitbreiding van verhardingen vanaf 40m² kan alleen verleend worden of verricht worden voor zover voorzien is in de plaatsing van een infiltratievoorziening behalve als het goed kleiner is dan 250 vierkante meter (de oppervlakte van de bouwplaats/de site).

De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 vierkante meter per 100 vierkante meter afwaterende oppervlakte. Het volume van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 25 liter per vierkante meter afwaterende oppervlakte.

De in rekening te brengen afwaterende oppervlakte voor de dimensionering van een infiltratievoorziening is de som van:
  - de verharde grondoppervlakten die nieuw aangelegd of heraangelegd worden;
  - een deel van of in voorkomend geval de volledige bestaande verharde grondoppervlakte voor zover deze nog niet is aangesloten op een hemelwaterput, infiltratievoorziening of buffervoorziening; 
  - de horizontale dakoppervlakten van de nieuw te bouwen of te herbouwen overdekte constructies;
  - een deel van of in voorkomend geval de volledige horizontale dakoppervlakte van de bestaande constructie waar tegenaan gebouwd wordt voor zover deze nog niet is aangesloten op een hemelwaterput, infiltratievoorziening of buffervoorziening.

Het deel van de bestaande verharde grondoppervlakte of van de horizontale dakoppervlakte van de bestaande aansluitende constructie dat mee in rekening gebracht moet worden voor de dimensionering van de infiltratievoorziening wordt beperkt tot de oppervlakte van de nieuwe of heraangelegde verharding of overdekte constructie.

Een noodoverloop van de infiltratievoorziening wordt afgevoerd naar een gracht of de RWA-aansluiting.

LET WEL: Voor omgevingsvergunningen vanaf oktober 2023 is een bovengrondse infiltratie verplicht. De  infiltratievoorziening moet geplaatst worden boven het gemiddelde grondwaterniveau!

 

ZANDVANGER

Het is aan te raden een zandvanger te plaatsen voor de infiltratievoorziening wanneer ook terrassen, oprit of dakterrassen er in worden opgevangen. Zo wordt het zand van deze oppervlaktes opgevangen en komt het niet in de infiltratievoorziening terecht.

Controleer de putten twee maal per jaar en schep deze indien nodig leeg en spoel daarna goed schoon, zodat alle zand, bladeren, ….worden verwijderd.

VETVANGER

Dit putje vangt het vet en andere etensresten op van de gootsteen en de vaatwasser. Een vetvanger kan je plaatsen zo dicht mogelijk bij de keuken. Zo wordt het syfonputje ter hoogte van de straat op het vuil water of de septische put in een collectief te optimaliseren buitengebied, niet belast en vraagt dit minder tot geen onderhoud.Hou er rekening mee dat dit putje regelmatig dient onderhouden te worden.

Diverse ANDERE PUTTEN in je rioleringsstelsel > KLIK

filterput, filtersysteem in put, zandvanger, nafilter, terugslagventiel, controle of inspectieput, geurslot of sifonput, afkoppelput, vetafscheider, koolwaterstof of KWS afscheider en de pompput.

 

SYFONPUT OF GEURSLOT  op afvoer regenwaterput

Een syfonput houdt de rioolgeur tegen uit de openbare riolering, zodat de geur niet in de regenwaterput kan komen. Wanneer er rioolgeur in de regenwaterput kan, dan neemt het water deze geur op.

Het plaatsen van een sifonput tussen de infiltratievoorziening en het openbare rioleringsstelsel of een gracht is niet aan te raden, daar er niet zo vaak water vanuit een goed werkende infiltratieinstallatie komt in de sifonput. en deze bijgevolg droog kom te staan. Wanneer je het geurslot zijn werk wil laten doen, dien je geregeld de put te controleren op de aanwezigheid van voldoende water.

SIFONPUT OF GEURSLOT op DWA (droogweerafvoer) of vuilwatercircuit

Een syfonput houdt de rioolgeur tegen uit de openbare riolering. Een syfonput of geurslot op het DWA-circuit regelmatig nakijken op aanwezigheid van slib, zeepresten, vet (keuken/vaatwasser).

Laat in dit putje GEEN water van de toiletten of uit een septische put lopen!

De voorbehandelende SEPTISCHE PUT > KLIK

Septische put wanneer te plaatsen, hoe te dimensioneren, onderhoud

Voorkom het verstoppen van wc afvoerbuizen door:

  • de grote knop te gebruiken bij een grote boodschap

  • gebruik toiletpapier dat snel oplost in water (vermijdt het gebruik van toiletpapier dat niet oplost in water, want deze bevorderen verstoppingen, zeker in combinatie met het gebruik van onvoldoende spoeling)

  • onderhoudsproducten te gebruiken die de werking van de septische put niet storen. Gebruik geen zepen, detergenten of bleekwater of ammoniak-houdende reinigingsproducten. 

Zorg ervoor dat er in de septische put nooit niet-biologisch afbreekbare producten terechtkomen, zoals plastic, geneesmiddelen, moeilijk verteerbare papiersoorten, maandverbanden, verf of andere chemische producten.

TOEGANKELIJKHEID van putten en mogelijke oorzaken Geur in gebouwen > KLIK

Hoe belangrijk is de toegang tot iedere put in je rioleringsinstallatie en wat kunnen de mogelijke oorzaken zijn van hinderlijke geur.

GROND en DRAINAGEWATER > KLIK

Doel en richtlijnen

RWA en DWA welk water mag er waar worden geloosd > KLIK

Doel en richtlijnen om afkeur bij keuring riolering te voorkomen.

Wat is een IBA of INDIVIDUELE BEHANDELINGSINSTALLATIE VOOR AFVALWATER > KLIK

Wanneer is een IBA verplcht, doel, werking .

Afkeur bij rioolkeuring indien

  • niet geplaatst in zones waar dat verplicht is

  • geplaast in zones waar de verplichting door Vlarem II niet wordt opgelegd

bottom of page